Please upgrade your browser. This site requires a newer version to work correctly. Read more

LEED ID+C: Commercial Interiors v2 - LEED 2.0

701 Bishop St. Tenant Improvement

701 Bishop St.
Honolulu, HI 96813
United States
Map

LEED Platinum 2011

The Hau`oli Mau Loa Foundation wanted to show that the goals of LEED certification can complement, as well as benefit, a historic building – rather than compete with it...

With a mission that includes promoting stewardship, preservation, and protection of the environment, the Hau`oli Mau Loa Foundation (HMLF) wanted the renovation of its offices to be as environmentally responsible as possible. Hawaii Architecture LLP worked to make certain that the 4,285-square-foot office interior retained original historical features while implementing efficient and responsible building methods.

This tenant improvement project encompassed a complete interior renovation of the first floor and mezzanine space in the historic Dillingham Transportation Building. The Dillingham Transportation Building, originally constructed in 1929, is located on a busy intersection in downtown Honolulu, Hawaii, and is listed on the National Historic Register.

The client requested an open, inviting, and collaborative office space that was flexible enough to allow the Foundation to grow. The mezzanine portion of the space is currently subleased.

One of the most challenging, unique, and rewarding aspects of this project was that everyone involved in the project shared a common goal: showing that a historic renovation could be done with efficient and sustainable concepts in mind. Key successes were realized through an equally persistent focus to reduce energy loads and provide responsible construction materials and methods within the constraints of a building on the Historic Register. The Foundation’s office retained many of the original Italian Renaissance/Mediterranean Revival inspired building features such as the interior ceiling treatment, column capitols, exterior entry doors, and period-specific window frames and hardware. The existing interior square footage remained the same and the bulk of the interior walls were preserved. Interior walls along the entry corridor parallel to the exterior window walls were replaced with translucent surfaces to promote transfer of light deep into the space.

The process realized a design which reduced lighting energy by 55% below the ASHRAE 90.1 baseline, as well as a 29% reduction in mechanical energy and a 43% reduction in water use. The team also reused 43% of the non-structural architectural components, creating an impressive transformation from the original space that allows natural light to propagate through the space as deeply as possible.

Site context

Located in the center of downtown Honolulu, HMLF’s parent property provides a density of 460,000 square feet per acre. With an average surrounding density of over 130,000 square feet per acre and an amicable climate, the project locale is an optimal setting for providing amenities within a short walking distance. The client dedicated space to provide bike storage and shower facilities within the office, providing even more transportation flexibility to its employees. The downtown connectivity of the HMLF offices allows easy access by bike, bus, foot, and car.

  • Share on Twitter
  • Share on Facebook
  • Share on LinkedIn
  • Print
Project details
Size
4,286 sf
Setting
Urban
Certified
25 Feb 2011
Walk Score®
91