Amot Atrium | U.S. Green Building Council
Reminder: October 31 is the last day to register a LEED project under LEED 2009. Learn more.
Please upgrade your browser. This site requires a newer version to work correctly. Read more

LEED BD+C: Core and Shell v3 - LEED 2009

Amot Atrium

Jabotinsky 4
Ramat Gan, T 5250502

LEED Platinum 2016

Amot Atrium is a high-end office building in the Diamond Exchange complex in Tel-Aviv. The towers’ architectural concept consists of a tall atrium, where glazed elevators are installed. The tower is oriented North/South to optimize passive solar heat gains and daylight. Sustainable design and LEED certification was done by Alfa Sustainable Projects Ltd. The project’s architect is Moshe Zur Architects and Town Planners.

Advanced Double Skin Façade

Amot Atrium has a unique, double-skin curtain wall system that was developed through a joint effort of the Architect Moshe Zur, the manufacture Rami Bone- Aluminum Construction and Alfa, which helps improve SHGC and U-values. This system, a pioneer in hot climates, and addresses the need to cool the envelope and prevent overheating during a year’s hot period, which can last for eight months. Cooling is achieved mainly by natural ventilation, allowing natural buoyancy forces and Venturi effect to cool the void between the first and second layers of glazing.

A mechanical fan cooling system is automatically operated and provides auxiliary ventilation when winds are zero and extreme heat exists. This high performance building envelope is developed and manufactured in Israel. Tenants of the project will be required to integrate occupancy sensors, which will turn off the lighting and HVAC when a space is unoccupied.

In addition, a roof top solar PV system was integrated in the architectural design of the project.

Water conservation

The project incorporates advanced water saving fixtures and fittings. Reusing the condensation water from the air-conditioning system for flushing toilets and urinals (for the first 10 floors) as well as for irrigation (100 percent of irrigation needs). The project will include a unique HVAC condensation water recycling system, helping reduce potable water use in the project.

Reduce building impact

The project aimed to reduce a heat island effect by designing 100 percent of the parking spaces underground and covering the roof with high reflectivity materials. Teams also helped cut pollution from construction activities by controlling soil erosion, waterway sedimentation and airborne dust generation. The project’s team also selected environmentally friendly refrigerants to help decrease stratospheric ozone depletion and global warming. A rooftop solar PV system was installed for on-site renewable energy production.

  • Share on Twitter
  • Share on Facebook
  • Share on LinkedIn
  • Print
Project details
577,748 sf
28 Jun 2016
October 23, 2013