Please upgrade your browser. This site requires a newer version to work correctly. Read more

LEED ID+C: Commercial Interiors v3 - LEED 2009

Google Tel Aviv

98 Yigal Alon
Tel Aviv, 67891
Israel
Map

LEED Platinum 2013

Google Tel Aviv is designed to provide an excellent and comfortable occupant work environment, and support Google workers’ health by putting extra care into building materials and systems.

Google completed its main Israeli office facility, which is located at Electra Tower in Tel Aviv, Israel. The project occupies floors 27-33 and is designed to provide an excellent and comfortable occupant work environment, and support Google workers’ health by putting extra care into building materials and systems.
 
Sustainable features include:
 
Sensors and Controls
 
The project incorporates an advanced sensor and control system, which reduces lighting and cooling energy loads. Automated window blinds are installed and regulated in order to control glare, and reduce the need for air-conditioning. Lighting systems in most of the ROS areas are automatically controlled using occupancy and daylight sensors. HVAC system are automatically controlled using occupancy sensors.
 
Greywater Recycling System
 
The Electra building has a central HVAC recycling greywater system. Greywater from all building floors are being collected and stored in a cistern on the lowest floor and pumped-up for use by the flush fixtures on the first 10 floors.
 
VRF Cooling-Heating System
 
While most of the cooling is provided by the building's chillers, Google added a significant number of cooling systems, mainly for its large kitchen and dining areas. All of this new equipment is Variable Refrigerant Flow systems with very high energy efficiency, with typical COP's of 4 and above.
 
Transportation
 
The project has excellent access to public transportation- busses and rail, its bicycle storage and showers connect to the city's bicycle lane network, and carpooling preferred spaces have been provided.
 
Green Axis
 
The building is part of a new pedestrian “green axis” developed by the municipality and implemented by the owners. A series of closed circuit ecological water pools connect the neighborhood nearby with the tower, the largest pool entering the project site. Water plants that grow out of the pools serve to filter the water and goldfish, turtles and other species dwell in them. A series of small waterfalls accompany passersby. This axis will further be developed by the city for bicycle and pedestrian use to connect the neighborhood to the seashore, which is about a 40-minute walk away.

 
Google Tel Aviv was designed by Camenzind Evolotion, Setter Architects, and Yaron Tal Design.
LEED Certification and administration was Done By Alfa Sustainable Projects Limited, in collaboration with Davidi-Rozin.

  • Share on Twitter
  • Share on Facebook
  • Share on LinkedIn
  • Print
Project details
Size
90,688 sf
Use
Commercial Office
Setting
Urban Core
Certified
10 Jul 2013