Novato Fire Station 64 Replacement | U.S. Green Building Council
Please upgrade your browser. This site requires a newer version to work correctly. Read more

LEED BD+C: New Construction v3 - LEED 2009

Novato Fire Station 64 Replacement

319 Enfrente Road
Novato, CA 94949
United States
Map

LEED Platinum 2017

Novato Fire Station 64 is a new 7,730 square foot single-story fire station designed to serve the needs of the Novato Fire District and replaces a previous fire station located on this site for the past forty years. The station incorporates design features that are in alignment with the best practices of the fire service and the guiding principles of the Fire District. The existing site is a long, narrow, truncated shape posing challenges related to the ladder truck circulation, a prime factor in the project’s design.

Located in a transitional area between a multi-family residential neighborhood and a commercial district, the building was designed to integrate with the surrounding community through careful site layout, building massing and materials. The station supports a crew of six firefighters operating an aerial ladder truck and an advanced life support ambulance. The building location, access, and orientation are exceptionally functional for the operations of the crew. The building layout incorporates a goal of providing for quick access to the emergency vehicles for reduced turnout times. The building’s design incorporates current IT technology while positioning the District to easily meet future needs.

The building’s exterior is a combination of brick, stucco and a rain screen veneer with arched roof forms and standing seam metal roofing. The fire station includes: two drive-through, double-deep apparatus bays; response desk, shop, hose storage and turnout gear rooms and a restroom all off of the apparatus bay; six single-occupancy dorm rooms; four single-occupancy restrooms with showers; kitchen and dining facilities; day room; fitness room; captain and crew offices; and support spaces. A covered patio with BBQ area is adjacent to the kitchen, located away from the street and screened from the surrounding residential and commercial properties.

The building incorporates durable and easily maintained materials throughout. Polished concrete floors occur in all heavily trafficked areas. Skylights provide natural light throughout the circulation areas. Dorms, dayroom and office areas utilize carpet tile for comfort and acoustics. Hallways have phenolic wainscoting to resist wear and tear. Double-sided lockers at dorms allow access from both the hallway and dorm room sides minimizing disruptions. Restrooms and shower areas are clad in ceramic tile. Kitchen countertops and backsplashes are stainless steel.

The building’s energy saving design incorporates a photovoltaic system, uses natural daylight, thermal insulation, and energy efficient electrical, mechanical, and lighting systems. Drought and fire resistant landscaping are utilized throughout the property.

  • Share on Twitter
  • Share on Facebook
  • Share on LinkedIn
  • Print
Project details
Size
7,535 sf
Certified
9 Feb 2017