Please upgrade your browser. This site requires a newer version to work correctly. Read more

LEED BD+C: New Construction v3 - LEED 2009

Okinawa Institute of Science and Technology Lab 2

OIST Laboratory Building 2
Onna, 47 9040412
Japan
Map

LEED Silver 2013

LEED certification, rather than the Japanese equivalent, was sought to demonstrate and validate the truly international nature of the project and campus, which aims to provide a setting for research and work environment on a par with any in the world.

Okinawa Institute of Science and Technology Graduate University (OIST) is a brand new university being constructed on a forested hillside overlooking the East China Sea on the semi-tropical southern Japanese island of Okinawa. The objective is to provide a setting where researchers and students from Japan and around the world can work together, in competition and collaboration with the best universities worldwide, on interdisciplinary fundamental science research and doctoral level education across a wide range of specializations.

Lab 2 at OIST is a three-level structure in steel-reinforced concrete construction with a total floor area of approximately 14,600sqm. The building houses wet and dry lab spaces for up to 20 Principal Investigators (faculty members) and their research units, as well as a Class 1000 (partly Class 100) clean room, Class IV laser labs, faculty offices, meeting rooms, break areas for researchers, and administrative spaces. Lab spaces are designed to be reconfigurable over time to accommodate changing research specialties, but are currently occupied by theoretical and experimental physicists, biologists, chemists and mathematicians. Interstitial spaces above each floor accessed from catwalks are provided to facilitate ongoing modification of the MEP services supporting each lab without disturbance to surrounding areas.

LEED certification, rather than the Japanese equivalent, was sought to demonstrate and validate the truly international nature of the project and campus, which aims to provide a setting for research and work environment on a par with any in the world. To preserve the natural environment, a minimal footprint building conforming to the landform of a ridge on the site was adopted, connected by a skywalk spanning an undisturbed ravine to the campus Center Building on the adjacent ridge. To maximize views and natural lighting while minimizing solar gain, deep precast concrete sunshades shelter the windows, while a ventilated skin of ceramic shingles reduces heat gain on the structure. All water used is treated and recycled on-site, and finally utilized for landscape irrigation. Convenient connections to public transport, priority parking for LEVs, and bicycle lockers are provided. A user feedback survey conducted after the first year of building occupancy indicated an overall user satisfaction level of 92%.

  • Share on Twitter
  • Share on Facebook
  • Share on LinkedIn
  • Print
Project details
Size
157,124 sf
Use
Higher Education Laboratory
Setting
Rural
Certified
1 Mar 2013