Please upgrade your browser. This site requires a newer version to work correctly. Read more

LEED BD+C: Homes v2008

The Springs

McCall, ID 83638
United States
Map

LEED Platinum 2012

The buildings are clustered to avoid wetland areas, and to create community open space.

The Springs Apartments in McCall, Idaho provide affordable and attractive housing located within walking distance to community services. The site had once been a gravel pit and snow mobile racetrack. Now it is a well-designed, desirable choice for sustainable living in the community.

The Springs preserves natural features, allows efficient provision of services, and provides common open spaces and other amenities not found in traditional lot by lot development.

The buildings are clustered to avoid wetland areas, and to create community open space. Off street parking and maneuvering areas are buffered from adjacent properties. The buffer areas are screened with landscaping and natural features in order to minimize adverse impacts to surrounding properties. Covered bicycle parking is provided for all residents.

Amenities include: a barbeque area, playground equipment for small children and pedestrian pathways. The Common Space includes picnic benches and tables, and a shaded patio with pergola. The Community Building is available on a scheduled basis to the residents and community, and includes a lounge area that opens to the patio, warming kitchen, office, laundry and workout facility.

A 10’ wide compacted; crushed rock pathway extends from the north edge of the parking lot through an undeveloped portion of the property to Deinhard Lane. This pathway provides pedestrian and bicycle access to neighborhood commercial services, the junior high school, bike paths and bus route. A bus shelter was constructed for residents using McCall Transit buses.

Structural Insulated Panels (SIP) were utilized for the walls and roofs for the enhanced insulation value and air tightness they provide. With SIP panels, the builder was able to assemble the four buildings in a compressed schedule as compared with conventional construction, critical in McCall’s short building season. Waste is reduced and the labor to produce the SIP panels is performed in a factory rather than outside in adverse conditions.

McCall’s harsh climate makes the choices for exterior products very critical. The roof SIPs panels were covered with a self-adhesive ice and water shield, and 40 year asphalt shingles. Fiber cement siding, soffit, fascia and trim with integral color was specified for its long life and durability. Doors and windows were color matched to the trim color and are very efficient.

Ventilation is provided by quiet fans with continuous operation. Solar powered LED lights were employed in the common areas. Heating is provided by single zone split system heat pumps supplemented with electric baseboards.

  • Share on Twitter
  • Share on Facebook
  • Share on LinkedIn
  • Print
Project details
Size
33,150 sf
Use
New Construction - Multifamily
Setting
Suburban
Certified
14 Jan 2012