UCDHS ASB Partial 2nd Flr West Remodel | U.S. Green Building Council
Please upgrade your browser. This site requires a newer version to work correctly. Read more

LEED ID+C: Commercial Interiors v3 - LEED 2009

UCDHS ASB Partial 2nd Flr West Remodel

2450 48th Street
Sacramento, CA 95817
United States
Map

LEED Gold 2017

The UC Davis Health Learning Space Remodel project fulfilled an opportunity to provide additional classrooms for nursing education proximal to the under-construction Betty Irene Moore Hall, future home to the School of Nursing. Siting this annex near the center of the UC Davis Sacramento campus provides students and faculty ready access to a wide array of services.

The 16,000 square foot buildout includes a kitchenette, conference rooms, and two large “Learning Commons” supporting group or individual study opportunities. The two state-of-the-art Active Learning Studios, replete with well-windowed views and LED illumination, provide an outstanding learning environment for up to 168 students per day.
The nearby UCDH Transit Center provides shuttle buses to the main campus, around the Sacramento Campus, and to a local Light Rail Station. Another Light Rail station is well-within walking distance. Several dining opportunities are nearby, as well as the medical library, a park, minimart, banking, and similar services.

Energy efficiency was a challenge in the Administrative Support Building, originally constructed in 1986. However, a new HVAC system replaced the old units, and designing it to interface seamlessly with the Johnson Controls Building Automation System yielded the maximum points in the Optimize Energy Performance – HVAC category. The use of highly efficient LED luminaires with occupancy sensors throughout the project, in conjunction with existing skylights in some areas, obtained full points plus a Regional Priority point in the Lighting Power category. Furthering energy efficiency efforts, ENERGY STAR-rated appliances were used wherever practical, and enhanced commissioning provides maintenance personnel the information necessary to permit the facility to continue to maintain efficient operations. To offset carbon dioxide generation associated with electricity use, two years of Renewable Energy Credits (RECs) were purchased.

Key components in enhancing the learning environment include low-emitting materials used throughout the project, including adhesives, coatings, and flooring systems. Cabinets and other fixed furnishings were constructed of materials containing no added urea-formaldehyde resins. The ANSI/BIFMA compliance of Steelcase systems furniture and seating was readily documented, permitting the project to be awarded points in all low-emitting materials credits. Complementing these materials was the high performance ventilation system, readily increasing ventilation rates over standard.

Construction and demolition was closely monitoring throughout the duration of the project. A local material recovery facility features Recycling Certification Institute certification, which not only substantiated the project’s 78 percent waste diversion, but permitted the award of a pilot credit for waste diversion verification.

  • Share on Twitter
  • Share on Facebook
  • Share on LinkedIn
  • Print
Project details
Size
15,655 sf
Certified
31 Jan 2017
Data Reporting
Energy Update
Water Update
Transportation Update
Waste Update
Human Experience Update

Powered by Arc: a platform providing LEED projects with a clean and streamlined way to track and monitor performance data.